Haber

Enkazın altında mucizeler yaşanıyor! Umutları yeşerten haberler peş peşe geldi

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde geride kalan vatandaşlarımızın yüreği sızlıyor. Depremin ilk gününden itibaren yoğun mesai harcayan arama kurtarma ekiplerinin enkaz altından kurtardığı her bir kişi umutlarımızı yeniden yeşertiyor.

MAĞAZADAN ÇIKARILDI, DAHA ÖNCE KİTAPLARINI İSTEDİ

Hatay’da devam eden arama kurtarma çalışmalarının 69’uncu saatinde enkazdan kurtarılan 19 yaşındaki Gürkan Öztürk ile kendisine müdahale eden Sağlık Memuru Havva Aydanur Ertuğrul arasındaki kitap diyaloğunun yer aldığı video, hastaneye kaldırılırken sosyal medyada büyük beğeni topladı. Enkazdan canlı çıkarıldıktan sonra acısını unutan 19 yaşındaki Galip Öztürk’ün tek önceliği 5 ay sonra gireceği YKS için okuduğu kitaplar oldu. Kendi acısını bir kenara bırakan Öztürk, ambulansta Sağlık Memuru Havva Aydanur Ertuğrul ile arasında geçen diyalogda kitaplarının bulunmasını istedi. Ertuğrul’un, “Hangi kitaplardan istersiniz?” Sorusu üzerine genç adam sınav için gerekli olan bütün kitapları saydı. Bunun üzerine Ertuğrul istediği tüm kitapları vereceğini söyledi.

Ülkem Okuyor projesi kapsamında gençlerin tüm kitaplarının temin edileceği ve bu projenin enkaz kaldırma çalışmalarının ardından tüm çocukları kapsayacak şekilde devam edeceği öğrenildi.

“ÖLDÜĞÜMÜZDE HAKLARINIZI HELAL EDİN”

Kahramanmaraş merkezli depremde binlerce kişi hayatını kaybederken enkaz altında kalan binlerce vatandaş ise kurtarılmayı bekliyor. Enkaz altında kalan bir aile çektikleri görüntüyü sosyal medya platformu Tiktok’a yükledi. Videoda helallik isteyen kadın, “Bende çok kişinin hakkı vardı. Biz ölürsek, telefonu bulursanız hakkınızı helal edin. Mustafagile’ye 2 bin 500 TL borcum var” dedi.

“Karım YAŞAMAZSA BENİM YAŞAMAMIN ANLAMI YOKTUR”

Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Cebrail Mahallesi’ndeki Emlak Bankası Evleri’nin enkazında 62 yaşındaki Selma Güneş bulundu. Kore’den kurtarma ekibi. Enkazdan çıkarılan Selma Güneş’in ilk sorusu “Eşim yaşıyor mu, yaşamamın bir anlamı yok” oldu.

“Saklanacak vaktimiz yoktu”

Ambulanstaki sağlık çalışanına sarsıntı sırasında yaşadıklarını anlatan Güneş, “Saat 3’te kalkıp bir bardak su içtim. Yanında bir kahve içip yedim. Demek ki yardımcı oldular. Vallahi ben hiç acıkmadım, sadece susadım.” Ayrıca sallama ile ilgili olarak; “Beşik gibi sallandık, dolaplar üstümüze devrildi. Saklanacak vaktimiz olmadı. Depremi hissedince hemen kalktım annem karşı koltukta yatıyordu. ‘Anne kalk’ dedim. , deprem var. anlattı.

Ailesini kurtaran 12 yaşındaki WIND hayatını kaybetti

Diyarbakır’da iki depremde yıkılan binalardan biri de Taş ailesinin yaşadığı merkez Bağlar ilçesindeki Yoldaş Apartmanı oldu. Deprem anında uyanık olan 12 yaşındaki Rüzgar Taş, şiddetli sarsıntıyı hissedince annesi Nebahat, babası Halim Taş ve 2’si kız kardeş 6 kardeşini uyandırdı. Rüzgar’ın 5 kardeşi binadan çıkmayı başararak bölgeden uzaklaştı. Rüzgar ile annesi, babası ve ablası dışarı çıkmaya çalışırken çöken binanın altında kaldı.

BÜTÜN AİLENİ BEKLEYEREK KURTARDI

Rüzgar’ın amcası ve çevredekilerin yardımıyla anne Nebahat, baba Halim Taş ve kız kardeşi enkazdan yaralı olarak çıkarıldı. Rüzgar’ın cansız bedeni bulundu. Kayıp çocuğunun fotoğrafına bakarak duygulu anlar yaşayan acılı anne Nebahat Taş, deprem sırasında uyuduklarını, oğlu Rüzgar’ın tüm aile bireylerini uyandırarak kaçmalarına yardım ettiğini söyledi.

“RÜZGAR ESİYORDU ‘ANNE KORKMA'”

Taş, “Deprem o kadar şiddetliydi ki evin duvarlarına yapıştık. O sırada Rüzgar ‘Anne korkma anne durur korkma anne’ dedi. kuş gibi kanat çırpıyordu bir eliyle duvara tutunuyor diğer eliyle benim elimi tutuyordu hepimiz telaş içindeydik ne yaptığımızı bilmiyorduk dedi.

“BİNA TUZLA OLUŞTURULDU”

Oğluyla aralarında 1 metre mesafe olduğunu belirten Taş, “Öyle bir patlama oldu ki bina paramparça oldu. Gözlerimi açtığımda yerin altındaydım. O sırada eşimin sesi geldi. karanlıktı, hiçbir şey göremedim. Başımdan kan geliyordu. Başımda çok kanama var.’ ‘Ben de enkaz altındayım’ dedi. O sırada kızımın sesi çıktı. Bina çıkışında 4 genç vardı. Birinin cesedi üzerimdeydi. Diğeri eliyle ayağımı tuttu.”

“RÜZGAR YAPMADIM”

Nebahat Taş, oğlunun sesini hiç duymadığını, eşinin yardım için bağırdığını söyledi. Nebahat Taş, “Rüzgar’dan ses duymadım. Elime nargile sıkıştı, çıkardım. Kafama sıkışan bardağı çıkardım. Telefonum sürekli çalıyordu. Seni kurtaracağım.” ‘ dedi.Önce ağabeyini çıkardı.Daha sonra büyük bir gayretle beni çıkardı.Büyük oğlum ‘Anne rüzgar yok’ dedi. dedi. Rüzgarım yoktu.” söz konusu.

“OĞLUM MELEK OLDU”

Taş, zemin kata indiklerinde binanın çökeceğini anladıklarını, sütunların tamamen patladığını gördüklerini söyledi. Nebahat Taş, Rüzgar’ın çok zeki, şefkatli, arkadaşlarını seven, arkadaşlarıyla uyumlu, futbol aşığı bir çocuk olduğunu anlattı. Oğlunun cenazesini defneden Nebahat Taş, mezardan aldığı bir avuç toprağı cebinde taşıyor.

KOVA OPERATÖRÜNÜN DİKKATİ HAYATINI KURTARDI

Kahramanmaraş İlçesi’nin 12 Şubat ilçesindeki 7 katlı Sabır Apartmanı’nın enkazından moloz çıkaran kazıcı operatörü Adnan Altun, deprem yığınının altında Vahit isimli kişiyi fark etti. İkinci katta oturan vatandaş için oraya gruplar yönlendirildi. Burada çalışmalar yoğunlaştı. Depremin 109’uncu saatinde Vahit isimli vatandaş enkazdan kurtarıldı. Büyük bir titizlikle sedyeye kaldırılan adam ambulansla hastaneye kaldırıldı.

“PEK ÇOK DÜNYAYI BAŞARIYLA KURTARDINIZ, TEBRİKLER”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün 10 yaşındaki depremzedeyi enkazdan çıkaran ekibin komutanıyla görüştüğünü belirterek, ‘Kim bir can kurtarırsa tüm dünyayı kurtarmış gibi olur. Zaten birçok dünyanın tebriklerini kurtarmayı başardınız mı? açıklama yaptı.

İSRAİL EKİBİ 18 KİŞİYİ KURTARDI

İsrail’den yapılan açıklamada, Zeytin Dalı olarak adlandırılan insani yardım kapsamında enkaz altından 8 kişinin kurtarıldığı, toplam 18 kişinin ise kurtarıldığı belirtildi. Açıklamada, “Bu sabah kurtarma ekipleri Kahramanmaraş’ta bir evin yıkıntıları arasında mahsur kalan 10 yaşındaki bir çocuğu 1 saat süren operasyonda bulup kurtardı.” Kurtarma ekipleri, kurtarma sırasında çocuğa hayat kurtaran tıbbi tedavi sağladı ve ardından daha fazla tıbbi tedavi için onu bir hastaneye nakletti.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde terk edilen hastanenin yeniden açılmasına yardımcı olan doktor, hemşire ve sağlık görevlilerinden oluşan sağlık ekibi, tedaviye başladı.

2 ÇOCUK VE ANNESİ 106 SAAT SONRA KURTARILDI

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Divanlı Mahallesi’ndeki 4 katlı Tekiş Apartmanı’nın enkazından iki çocuk ve anneleri, çalışmaların 106. saatinde sağ olarak kurtarıldı. Depremzedelerin binanın çökme anında birinci katta olduğu öğrenildi. Azaflı Eskişehir arama kurtarma ekibi tarafından enkazdan çıkarılan Ayşenaz Kesici (9), İkranaz Kesici (6) ve anneleri Melike Kesici’ye ilk olarak çalışmalara katılan İspanyol ve Türk gruplar yardım etti. İlk müdahalenin ardından depremzedeler hastaneye sevk edilmek üzere sedyeyle ambulansa taşındı. Depremzedelerin kurtarma anları cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

LİDER APARTMAN MUCİZENİN ADRESİ

Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı General Şükrü Kanatlı Mahallesi’nde arama kurtarma çalışması yapan gruplar, Hakkı Dedebeyoğlu Sokak’ta bulunan Lider Apartmanı’ndaki enkazdan ses geldiğini fark etti. Ekiplerin çalışması sonucu 36 yaşındaki anne Neslihan Karadeniz ve çocukları 6 yaşındaki Ramazan Musab, 13 yaşındaki Münire ve 21 yaşındaki Fatmanur enkazdan sağ olarak kurtuldu. Yaralılar 112 Acil Sağlık çalışanları tarafından hastaneye kaldırıldı. Arama kurtarma ekipleri ve çevredekiler çok memnun kaldı. Hayatta kalanların yakınları, baba Alpaslan Karadeniz’in de enkaz altında olduğunu söylerken, ekipler yaptıkları dinleme sırasında yine enkazdan ses tespit etti.

DEPREMDEN 109 SAAT SONRA KURTARMA

Öte yandan ekipler, depremden 109 saat sonra 50 yaşındaki Doğan ve Temadur Konaç’ı sesin geldiği noktada saatlerce süren çalışmanın ardından enkazdan kurtardı. Yaralılar 112 Acil Servis personeli tarafından hastaneye kaldırıldı. Vatandaşlar alkışlarla ekipleri tebrik etti.

MUCİZE GÜNLER SONRA GELİYOR

Kahramanmaraş’ta yıkılan bir binanın enkazında çalışmalarını sürdüren Araştırma Yardım ve Arama Kurtarma Derneği (ANDA) ekipleri, 109 saat sonra Kazım isimli vatandaşı kurtardı. Kazım’ın kurtarıldığı anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Görüntülerde, Kazım’ın kurtarma ekibinden bir kişinin kolundan sımsıkı tuttuğu anlar yaşandı.

haber-seydikemer.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu